Vi lämnade våra kontor i början av Covid-19 (april 2020) och vi har bestämt att vi fortsätter med remote-first. Det finns tecken på att det börjar bli omodernt, men vi kvarstår vid “borta bra men remote/hemma är bäst” som utgångspunkt.

Nedan följer lite tankar skrivna ett par år efter förra texten på remote-first-temat som finns här:

https://www.linkedin.com/pulse/kontanter-bensin-kontor-jimmy-nilsson/

Vad tycker andra?

Elon Musk har på sistone fått mycket skriverier då han verkar anse att det är kontorsarbete som gäller. Det verkar dock finnas andra åsikter bland arbetstagarna. Här är en intressant text om att flexibel arbetsmiljö för många är en extremt viktig fråga:

https://hrnytt.se/arbetsmiljo/flexibel-arbetsmiljo-hogsta-prioritet/

En intressant tweet i juni av @AdamMGrant löd så här:

“You don't need people in the office every day.
The evidence is clear: hybrid work boosts productivity, creativity, well-being, & retention.
Great collaborations don't involve constant contact. They alternate between deep work and bursts of interaction.”

Du hittar hela posten här, inklusive hjälpsam bild:

https://twitter.com/AdamMGrant/status/1534169600522346496

Jag hörde att en myndighet varnade mot att säga till sina anställda att de fick jobba hemma mer än 49%. Annars blir man som arbetsgivare tvungen att köpa bra grejer till hemmakontoret. Jag har inte kollat upp om det stämmer, men oavsett så ser vi det tvärtom. Vi vill naturligtvis att alla har utmärkt utrustning och arbetsmiljö hemma!!!

Varför gillar jag det fortfarande?

Utöver ovan… Jag trodde för två år sedan att konsulterna skulle vilja ha kontor igen efter Covid-19. Men alla har vant sig av med det så pass att det t o m känns som en liten ansträngning att sitta ihop en dag några stycken för att jobba på något specifikt tillsammans. Helt plötsligt inser man vilken overhead man hade varje dag förr. Stiga upp tidigare för att hinna sitta i bilkö t ex. Då ska man känna till att jag bor på landet, en riktigt jobbig bilkö här lägger på kanske 5-10 minuter. Å andra sidan så är den optimala restiden jag tänker på ca 25 minuter också overheadigt värre… :) Otroligt svårmotiverat som en vardagsgrej. Jag har utvecklat en närmast sjuklig aversion mot sådana rutinbilresor. Bör jag söka hjälp? :)

När man har vant sig vid att huvudsakligen jobba från hemmakontoret så känns det också med tanke på miljön märkligt att rutinmässigt transportera sig till och från kontoret. Visst, många av oss kör elbil, men även det innebär viss miljöbelastning. På samma gång har långväga resor också minskat. Betydligt färre resor minskar miljöbelastningen. Likaså att vi skippar att värma upp och städa kontorsytor för kanske 20% nyttjandetid.

En annan reflektion på miljötemat är att jag tror sparad overhead-tid har gjort att jag blivit lite duktigare på att minska matsvinnet. Enligt siffror från Naturvårdsverket står matsvinnet för 7% av CO2-avtrycket att jämföra med 2% för flyget. Båda är petitesser i jämförelse med industrin på 30+%, men samtidigt enkla för oss att minska. (Det är svårare för oss att fixa industrin såvida vi inte får till uppdrag som kan göra skillnad.)

En reflektion som jag inte riktigt vet var jag ska sortera in, men som ändå var rätt intressant i stunden. Häromdagen åkte jag bil och jag hade bekväma sneakers på mig. Efter fyra timmar hade jag fått ont i fötterna! Det hade aldrig hänt förr när jag hade hårda skor nio+ h/dag på kontoret. Är det bra eller dåligt? :) Någon sa att det är hälsosamt att gå utan skor, men för nu får detta vara bara en observation.

Ytterligare en reflektion som jag fångade häromdagen var en kompis på andra sidan Atlanten som sa att han behövde fortsätta jobba hemifrån för att minska risken att få Covid-19. Covid-19 vore förenat med livsfara för honom pga av annan sjukdom. Detta är väl dubbeleggat i det generella fallet. Förmodligen blir vi känsligare när vi inte ständigt utsätter oss för “okända” bakterier och virus. Å andra sidan så är det färre förkylningar, influensor och vinterkräksjukor sedan vi stängde kontoren.

Avslutningsvis så har det definitivt sänkt min stressnivå att jobba hemifrån de senaste två åren. Tyvärr så har det också blivit några kilo upp. I höst får det bli fokus för mig på att använda den sparade tiden till att röra på mig!

This article was originally published on LinkedIn. Join the discussion and read more here.